Το νησί Σκιάθος έχει ξεχωριστό φως. Γέννησε Αγίους των γραμμάτων και έγραψε την Ιστορία, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας με τους ταρσανάδες, τα εκατόν δέκα ιστιοφόρα και τα μοναστήρια του. Ερημητήριο και ορμητήριο, η Σκιάθος συνέβαλε στην πολιτισμική ιστορία της νεότερης Ελλάδας με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη και άλλες σημαντικές κορυφές των γραμμάτων και των Επιστημών.

Σήμερα η Σκιάθος, διατηρεί την αυθεντικότητα, τη γραφικότητα, το χαρακτήρα της. Κατάφυτη, πανέμορφη, γεμάτη ακρογιαλιές, περιμένει τον ξένο και αργά — αργά, αποκαλύπτει τις χάρες της. Οι κάτοικοι, δημιουργικοί από τη φύση τους, έχουν μπολιαστεί με τα χαρακτηριστικά της ράτσας τους. Υποδέχονται τον ξένο απλόχερα, καλόκαρδα, με ανοιχτή ψυχή. Σε τούτο το νησί, συνυπάρχει το παλιό με το καινούργιο. Μονές και εξωκλήσια, παμπάλαια και με ιστορία, φρούρια και μνημεία, αρχοντικά παλιά, υπάρχουν δίπλα στις σύγχρονες μικρές ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ακρογιαλιές υπέροχες, που καθρεπτίζουν του πεύκου την κορμοστασιά, στα καταγάλανα νερά τους. Σπηλιές και βράχοι με τα μοναδικά τους σχήματα που σμιλεύτηκαν στο πέρασμα των χρόνων, με την καθημερινή τους πάλη με το υγρό στοιχείο. Προχωρείς σε δρόμο στην πλαγιά σκαμμένο και θαυμάζεις τα μοναδικά χρώματα της θάλασσας.

Σκύβεις το κεφάλι, για ν' αποφύγεις τα κλαδιά των θεόρατων δέντρων, που δημιουργούν ένα υπέροχο σκέπαστρο πάνω από το δρόμο. Μοναδικές εικόνες που γεμίζουν τη ματιά με χρώματα, με αρώματα την όσφρηση και ηρεμία την ψυχή. Σταματάς σε παραλία, λούζεσαι στα πεντακάθαρα νερά, απολαμβάνεις το αεράκι της θάλασσας και γεμίζεις με ευγνωμοσύνη το Δημιουργό.

Πανέμορφες γοργόνες που λούζονται στην παραλία εδώ, μοναστήρια παμπάλαια πιο πέρα και του κοσμοκαλόγερου τ’ αχνάρια παντού. Σε τούτο τον τόπο όλα είναι όμορφα. Όλα είναι μαγικά. Τα μικρά καράβια που χαράζουν άσπρες γραμμές στην καταγάλανη θάλασσα, ο γέροντας που καθαρίζει τα δίχτυα του στο μόλο, ο ταξιδευτής που αναπαύεται στο σκάφος του, οι γλάροι, ζωντανές πινελιές στον αέρα, το πολύβουο πλήθος στην οδό Παπαδιαμάντη, η εκκλησία του Αι-Νικόλα που στην κορυφή σκίζει τον ουρανό και χαιρετά τα καράβια στον ορίζοντα. Τούτος ο τόπος είναι μοναδικός. Σκεπασμένος από την αίγλη των σπουδαίων ανδρών που έζησαν εδώ, κουβάλησε μέχρι τις μέρες μας μια μοναδική αρχοντιά που γοητεύει.

Προστέθηκε:: 2017-01-17 15:19:21 | Πληροφορίες Σκιάθου